Сергій Каленюк - Сліди на сакмі
Шахтар-комбайнер у 1951 році вже міг собі дозволити купити шестидіапазонний радіоприймач за 1600 рублів. Хороший будівельник-монтажник отримував 600 рублів зарплату.
https://www.facebook.com/groups/slidinasakmi/permalink/1743128522534750/
Євген Черноног
Цікаво. Дякую. Звичайно "шахтар-комбайнер міг купити 6-діапазонний приймач". Міг БИ... аби вони були в 1951-му. Перший радянський 5-діапазонний приймач "Звезда-54" недарма мав цифри "54" в назві. Це означало, що саме 1954 року його конструкцію та дизайн вкрали з французського аналога 1952 року. Реальне масове виробництво і надходження в продаж - 1955 рік. Пізніше пішли вже 7-діапазонні "Мир" та "Фестиваль". Та й з комбайнерами теж було сутужно. Кілька сот перших промислових комбайнів було виготовлено й випробувано у 1950-му, але коли вони почали реально працювати не знаю. Зате знаю, що перший лисичанський комбайнер Тітаренко (мій сусід і батько відомих автору Валентина та Славіка Титаренків) розпочав свою роботу як комбайнер в 1952-53 роках і в Лисичанську стверджували, що він перший у Донбасі. І він дійсно заробляв 10-12 тис. руб/міс, у порівнянні з 1,2-1,5 тис. руб. пересічного шахтаря з відбійним молотком. Не кажу вже про: 600-700 руб передового наземного робітника з відрядною оплатою праці; 300-400 руб робітників з погодинною оплатою чи 450 руб моїх батьків - вчителів з вищою освітою.